Имаме три основни понятия — разкриване, предотвратяване и пресичане. Важното

...
 Имаме три основни понятия — разкриване, предотвратяване и пресичане. Важното
Коментари Харесай

Престъпниците загубиха страх от държавата

 Имаме три съществени понятия — откриване, попречване и секване. Важното е да не се допусне осъществяването на закононарушение, с цел да не се наложи то да се разкрива
Проф. Димитър Иванов, специалист по национална сигурност, шеф на Института по водачество при УниБИТ

Отвличането на Адриан Златков провокира редица кавги в обществото. Връщат ли се “Наглите “ или става дума за нова незаконна група е главният въпрос, от който се интересуват хората, и по който умуват експерти и анализатори. Справиха ли се спецорганите с този случай или оставиха бащата на Адриан самичък да си свърши работата.

Бомбата хвърли за първи път в изявление в ПИК Алексей Петров, който уточни някогашния заместник-главен прокурор като мозък на “Наглите “. 

Потърсихме мнението по тази гореща тематика на специалиста по национална сигурност проф. Димитър Иванов.

- Връщаме ли се към мутренските времена, проф. Иванов? Сякаш бяхме не запомнили за отвличанията на богати хора, за претенции на откупи…

- В историята няма връщане. Има периодическа демонстрация на друго равнище и с различен вид хора. Мутрите си отидоха. Тези от тях, които останаха живи, станаха легални предприемачи. Мутрите действаха с бухалки. Сега няма бухалки, те по-скоро се употребяват единствено за бижу. Сега имаме организация на доста високо равнище. 

- За какъв брой високо равнище приказваме?

- Всяка тип активност е в директна взаимозависимост с противодействието. Службите вършат мониторинг на незаконната активност. Имаме три понятия — откриване, попречване и секване.  Говорим за вторите две. Разкриването е пожарникарска активност, бягане след събитията. Важното е да не се допусне осъществяването на закононарушение, с цел да не се наложи то да се разкрива. Този тип активност изисква чудесно познаване на контингента. Да се знае кои са тези, които са способни да правят даден тип закононарушение. Не знам по какъв начин работят сега службите. Но ми се коства, че не са подготвени. Вижте в Англия — на първия ден след атентата заловиха един, на втория — още един от нарушителите. А ние тук единствено споделяме: “Дайте да оставим способените органи да си свършат работата “.  Друг е въпросът какъв брой са способени. 

- Компетентни ли са? След като не съумяват да разкрият даже по-леките закононарушения?!

- Аз числя се към системата. Тя е моята специалност, моята любов… И не трябва да приказвам против нея. Очевидно е обаче, че нещо не доближава. И главната причина е в неналичието на способена глава. Вижте какви министри и шефове на дирекции бяха назначавани през последните години. На тях акълът им стига единствено да родят мисълта, че Русия е опасност за националната ни сигурност. Ако е така, то е политически проблем, а не на специфичните служби. 

- След похищението на Адриан Златков стартира доста да се разяснява дали “Наглите “ са се завърнали, или имаме нова група за отвличания?

- Според мен е нова група, изучила опита на старите, подобрила техните способи и в този момент работи за своя сметка. Това са смели и решителни хора. В последна сметка става дума за пари. Аз запитвам къде е звеното за противопоставяне на отвличанията и на корупцията? Имаме звено против автомобилните обири например…

- Къде са? Неудобни ли са за откриване или разкриващите нямат задоволително качества?

- Ако кажа, че са неуместни, влизам в серпантина. Такава група не може да работи без свои хора в системата.  Тези хора би трябвало да знаят по кое време могат да работят и по какъв начин да се пазят. 

- Искате да кажете, че нарушителите имат свои сътрудници в МВР системата?

- Всяко закононарушение се разкрива по горещи следи. Достатъчно е проверяващите да не се мотаят през първите часове, до момента в който следите изстинат. Иначе тогава закононарушението става неразкриваемо. 

- Защо бащата на Адриан самичък е комуникирал с похитителите, дал е откупа… Поне с такова усещане ни оставиха след края на сагата. Къде са били службите?

- Не знам нищо за съответния случай. Мога да кажа обаче едно — има разпад на системата, от която нарушителите нямат боязън. И друго — квалификацията и оперативното майсторство на нарушителите надвишават квалификацията и оперативното майсторство на органите за сигурност.

- Алексей Петров уточни Бойко Найденов за мозък на “Наглите “. Как ви се коства това обвиняване?

- Бойко Найденов натрупа доста негативи, тъй като много поръчкови каузи не се извършиха. То не беше Емилия Масларова, не беше някогашният боен министър Николай Цонев, който беше задържан и унижаван — “легни — седни — на колене “. Самият Алексей Петров беше упрекнат по всички членове на Наказателния кодекс. А неоправдателни присъди няма!

Интервюто е на Албена Борисова от Агенция ПИК

(заглавието е на ЗЕМЯ)
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР